Speciaal in de horeca

Speciaal in de horeca

In de horeca kan je werken als gelegenheidswerker of 'extra'

Hoe bijverdienen? Ik ben te oud als student of ik kom niet in aanmerking als flexi ...

Indien je niet voldoet aan de gevraagde voorwaarden, kan je aan de slag als ‘EXTRA’ in de horeca.  


Wat is het statuut EXTRA? 

Het statuut ‘Extra’ wordt ook ‘gelegenheidsmedewerker in de horeca’ genoemd.


Werken als ‘extra’: onbeperkt in tijd? 

Als gelegenheidswerknemer in de horeca krijg je van de overheid per kalenderjaar een pakket van 50 dagen (je ‘contingent’), waarbij je telkens 2 dagen na elkaar mag werken. Met de onlinedienst Horeca@work kan je nagaan hoeveel van je 50 dagen je nog over hebt.


Werken als ‘extra’: extra loon? 

De eerste 50 dagen zijn het interessantst. De voordelen?

- Je houdt netto meer over aan je loon.
- Je sociale rechten blijven behouden.
- Voor een werkgever is het aantrekkelijker om je aan te werven.

 
Wat betreft je belasting: 33% ongeacht of je nog een ander loon hebt (forfaitaire belasting op uw brutoloon). Dit wordt niet gecumuleerd in de personenbelasting. Meer dan 50 dagen werken mag, maar dan zullen je sociale bijdragen en rechten weer worden berekend op je echte loon.

 

Bekijk hier meer 'Handig om weten' artikels!